/ БТА
Предишното управление на община Варна оставя на новото ръководство в наследство проекти на стойност около 100 милиона лева. Това каза на пресконференция в крайморския град предишният кмет на Варна и настоящ общински съветник Иван Портних

Той уточни, че част от проектите са или в начална фаза, или още не са започнали, но за тях е осигурено финансиране от общината. На са стартирали проекти за около 20-25 милиона лева, защото изпълнението на предишните буксуваше и по тази причина те не бяха отворени, обясни Портних. Според него при реализацията на започнатите проекти е имало „саботаж и тежко забавяне“. Той припомни, че общината имаше мащабна инвестиционна програма по отношение на инфраструктурата и обновяването на всички райони в града.

На сегашната администрация даваме активен фронт за работа за години напред, каза още Портних и допълни, че апелира да се започне работа по инвестиционната програма, която е подготвена и да се приключат проектите

По повод появилите се информации че във фирма „Градски транспорт“ няма пари за заплати бившият председател на Общинския съвет и настоящ съветник Тодор Балабанов каза, че компанията се финансира от общината и държавата на база на икономическа рамка, приета от Общинския съвет. Той отхвърли твърдението, че служителите във фирмата са останали без заплати. Според него, за да стане това, или новото ръководство на общината не е превело достатъчно средства, или държавата е забавила парите.

Иван Портних добави, че проектът за обновлението на градския транспорт е завършен в срок. Успяхме да приключим проект за много пари, обновихме целия автопарк на дружеството, каза той. Според него сега трябва да се работи за подобряване на графика, за нощен транспорт и прекратяване на смесените линии.

Съветниците от партията заявиха още, че ще поставят и въпроси кое е наложило удължаването на бедственото положение във Варна и какви средства са изхарчени за преодоляването му.
 
Данаил Войков/БТА