Иван Портних: Евровотът е важен за развитието на Варна
Иван Портних: Евровотът е важен за развитието на Варна / БГНЕС, архив

Варненци да гласуват активно на предстоящия евровот в неделя, призова в ефира на Дарик Варна кметът Иван Портних. Изборите за евродепутати са изключително важни за развитието на града, подчерта той.

„Виждаме как средствата, които сме вложили в големите булеварди, сега ни пестят пари от пълнене на дупки. Когато бъдат оправени основните артерии, тогава ще може да обърнем внимание и на малките улички“, посочи Портих и обясни, че всичко това се прави с европейски средства.

„Получили сме 50 млн. европейски средства само в екологията. Ремонтирахме театъра с европейско финансиране. Като кмет съм подписал договори с изпълнители за над 140 милиона, предстои да подпиша за още около 70 млн. до края на годината. До преди време Варна беше подценила европейското финансиране, но посоката за развитие е именно активна работа по отношение на европейските средства и резултатите вече са видими“, заяви кметът.

Освен кандидатстването по програми, е важно да се знае, че общините имат възможност да печелят пари директно от Брюксел. Община Варна е спечелила два проекта с директно кандидатстване.

Ролята на българските евродепутати е да лобират за интересите на България и Варна, смята кметът. Той даде пример с кандидатурата на града за Европейска младежка столица, около която се обединиха евродепутати от различни политически сили.

„Варна е единственият град, който премина във финалната фаза, затова е добре да има свой посланик в Брюксел“, каза Портих, който е и областен председател на ГЕРБ. Единственият варненец с шансове да стане евродепутат е Емил Радев, който е шести в листата на партията. Именно той би могъл да помага за каузите на Варна в столицата на Европа, посочи Портних.

Кметът увери, че морската столица има голям шанс да спечели и в надпреварата за Европейска културна столица. Това би донесло редица плюсове на града - имидж, увеличаване на туристопотока, развитие на културната инфраструктура. Спечелването на приза ще бъде усетено от всеки един варненец, заяви Иван Портних.