Италиански корифей ще води уникална операция в Терапията
Италиански корифей ще води уникална операция в Терапията / netinfo

Във варненската университетска болница "Св.Марина" ще се проведат първите в България три перидуроскопии. С това в най-голямата болница в града се въвежда нова високотехнологична оперативна процедура за лечение на гръбначни заболявания.

Операцията представлява миниинвазивна високотехнологична оперативна процедура, при която се прониква в епидуралното пространство и се извършва щателна ендоскопски контролирана невролиза за премахване дегенеративни или постоперативни дурални сраствания. Метода се използва за лечение на неуспялата гръбначна хирургия (failed back surgery syndrome - честота от 3% до 15% в различните изследвания) и на мнoгoетажната дисководегенеративна болест.

Операциите ще извърши екип на болница "Св.Марина", под ръководството на един от създателите на метода - проф. Уилям Рафаели, ръководител на Клиника за лечение на хроничната болка в Римини, Италия. Рафаели е професор в Университета в Болоня и консултант на италианският министър на здравеопазването по въпросите за лечение на гръбначната и хроничната болка. Извършил е повече от 1000 подобни процедури и обучава неврохирурзи, ортопеди и pain терапевти от цяла Европа.

Участие в уникалната операция ще вземе и д-р Калин Михов. Родният специалист е завършил медицина във Варна с пълно отличие и по-късно става ординатор в Катедрата по ортропедия към Варненския медициснки университет. От 4 години работи в болница „Св. София" в София. Провел е множество специализации в Италия, Франция, Швейцария, Словения, Германия и се занимава главно с артроскопска хирургия, ендопротезиране и гръбначна хирургия.