Иран освободи кораба Мерск тигрис с български капитан
Иран освободи кораба Мерск тигрис с български капитан / снимка: БГНЕС

Контейнеровозът на датската компания "Мерск лайн", плаващ под флага на Маршаловите острови и задържан на 28 април от Иран, бе освободен и е напуснал иранските териториални води, заяви говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам за агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Корабът "Мерск тигрис" с български капитан и екипаж от различни страни бе задържан на 28 април в Персийския залив от ирански военноморски сили във връзка със съдебна разпоредба в интерес на иранска частна компания. "Парс Талайех ойл продъкт" има търговски спор с "Мерск лайн" за 10 контейнера, изпратени в Дубай през януари 2005 г. Датското дружество изгуби на апелативна инстанция и трябва да плати обезщетение.

Организацията за пристанищата и морските въпроси съобщи в комюнике на своя сайт, че след консултации "Мерск лайн" е поела ангажимент да изпълни съдебната разпоредба и на 7 май, след разрешение от съдебните власти, корабът е бил освободен, предаде Франс прес.

Вчера говорителката на иранското външно министерство Марзие Афхам заяви, че 24-мата членове на екипажа са "на свобода". Тя изтъкна, че задържането на кораба е правен казус, а не политически или военен.

Военноморските сили на САЩ сложиха вчера край на своята мисия да придружават американски цивилни кораби в Ормузкия проток, която започнаха след задържането на "Мерск Тигрис".

Източник: БТА