Инвалидите готови за протести заради новите ТЕЛК-ове
Инвалидите готови за протести заради новите ТЕЛК-ове / netinfo

Готови сме на протестни действия, за да защитим правата си. Това заяви на пресконференция от името на 19 неправителствени организации на инвалидите Обретен Михов, председател на Дружеството на хората с увреждания „Бриз" - Варна, пише "Черно море".

Поводът бе протестна декларация до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, изпратена от национално представените организации след проведеното на 9 февруари т.г. заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На него са обсъдени „Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността".

С тях се прави поредният опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания в зависимост от финансовите възможности на НОИ, каза Михов. Той поясни, че по новите изисквания от една ТЕЛК комисия ще бъдат направени три. Откъде ще дойдат парите за новите щатове и за оборудване на сграден фонд? Корупция в системата има и сега, как ще се борим с нея при повече държавни служители, попита Михов.

Калфин ще е първият социален министър, който ще изкара инвалидите на улицата, каза Методи Андонов, председател на регионалната организация на слепите във Варна. Проглушиха ушите на народа, че хората с увреждания в България са много, а се оказва, че те са около 450 000 души и са по-малко от средния процент за ЕС. Органът за експертиза на работоспобността не трябва да бъде към НОИ заради конфликта на интереси, водещи до накърняването на човешки права, добави Андонов. Чакаме новата социална политика от години, но тя все не идва, заключи той.

Бившата депутатка Деница Димитрова настоя за повече подкрепа от страна на държавата за работещите инвалиди. При тях разходите са винаги по-големи заради ползваните помощни средства, лекарства и добавки, обясни тя. В момента например, работещ инвалид с физическо увреждане има право само на 1 количка за срок от 6 г. и междувременно трябва да си купи със собствени средства поне 2 - 3.

В протестната декларация се настоява за спешно създаване на работна група за новите ТЕЛК-ове, в която да участват и представители на хората с увреждания. Нейната задача е да формулира основните принципи на промени в медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, бе казано още на пресконференцията.