Инструкция спира ревизиите на моряшките доходи
Инструкция спира ревизиите на моряшките доходи / netinfo
Да бъде изготвена инструкция за унифициране на действията на териториалните дирекции на НАП, за да се преустановят ревизиите на моряци, наети от работодатели в страни, с които България има сключени спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. Този ангажимент е поел заместник-министърът на финансите Георги Кадиев след среща с председателя на Моряшкия професионален съюз Атанас Стойчев.

Инструкцията ще е валидна до приемането на новия Закон за облагането на физическите лица, който ще влезе в сила най-рано през 2008 година. В нея ще бъде посочено с какъв документ може да се установи, че морякът е бил нает от определен корабопритежател в случай, че не пази трудовия си договор. Инструкцията ще регламентира и от кого трябва да бъде издадена бележката за дохода на моряка, за бъде призната за официален документ, както и от кого ще се извършва обменът на информация между НАП и данъчните служби на съответните страни, когато това се налага съгласно текстовете на спогодбите за избягване на двойното данъчно облагане.

Според председателя на съюза 95% от моряците, плаващи под чужд флаг, не подлежат на данъчно облагане, защото са наети от корабопритежатели в страни, с които България има сключени спогодби за избягване на двойното данъчно облагане.