Иманяри въртели алъш-вериш с живак
Иманяри въртели алъш-вериш с живак / Дарик Варна

Над 975 грама живак е намерен у иманярите, задържани при вчерашната полицейска акция на полицията във Варна. Това съобщи шефът на Областната дирекция на полицията комисар Димитър Димитров. Освен отровното вещество са открити също монети, медальони, върхове на стрели, няколко металотърсача, съоръжения за откриване на кухини в земната кора. Тяхната културно-историческа стойност тепърва ще се установява, посочи комисар Димитров и уточни, че част от предметите са намерени на два адреса в Шумен.

Арестувани са петима души на възраст между 51 и 65 години. Сред  тях има македонски гражданин, роден в Хърватия. Задържани са също две жени от София и софийското село Новачене, както и двама мъже от Варна и Шумен. Те са хванати в момент, когато са осъществявали сделка с живака. В морската столица петимата са търсили пазар за стоката си.

Наложена им е мярка за неотклонение „задържане под стража” за 72 часа, заяви заместник-окръжният прокурор Радослав Лазаров. В този срок доказателствата по делото ще бъдат допълнени и ще бъде поискан постоянен арест. Срещу четирима от задържаните ще бъде образувано наказателно производство за търговия с културно - исторически ценности и пренасяне на живак - силно токсично вещество, което е поставено под специален режим. Петият ще се яви само като свидетел.

Прокурор Лазаров няма информация задържаните да са подпомогнати от археолози, както и да имат връзка с българските културни ценности, открити в Канада.