Има грешки при изясняването на причините за потъването на „Хера”
Има грешки при изясняването на причините за потъването на „Хера” / netinfo
Открити са данни за длъжностно престъпление на турските власти във връзка с изясняването на причините за потъването на кораба „Хера” на 13 февруари 2004 година в близост до Босфора. Това съобщи за Дарик адвокат Владимир Шейтанов, който представлява семейството на изчезналия моряк Боян Станков. „Турската страна е връчила на българския премиер доклад за причините за произшествието, който е с невярно съдържание”, съобщи Шейтанов, като отказа да разкрие повече подробности.

Докладът е изготвен преди четири години и е предназначен за Международната морска организация. Заради грешките в него Владимир Шейтанов коментира пред Дарик, че „очевидно мудното и провлачено разследване на турските власти не цели да разкрие престъплението”.

В качеството си на адвокат на семейство Станкови, чийто син изчезна на 13 февруари 2004 година, той е завел две дела: едното – в Турция, другото – в Европейския съд по правата на човека. Делото в Страсбург е от 18 юни тази година и за нарушаване на шест члена от Европейската конвенция по правата на човека. „Сега то ще бъде разширено заради още едно основание – документи с невярно съдържание, прикриващи длъжностно престъпление”, заяви Шейтанов. Семейство Станкови се е обърнало към министрите Гергана Грънчарова, Миглена Тачева и Ивайло Калфин България да стане страна по делото в Страсбург.

По повод подготвяния втори оглед на „Хера” Владимир Шейтанов коментира, че той е закъснял и че е трябвало да бъде извършен преди четири години.