Икономическият министър: Гръцкият казус ще се отрази на стокообмена ни с тях
Икономическият министър: Гръцкият казус ще се отрази на стокообмена ни с тях / снимка: Дарик Варна

Със сигурност случващото се в Гърция ще се отрази на българската икономика. Това призна във Варна ресорният министър Божидар Лукарски. Той призова да се изчакат сценариите, тъй като, по думите му, гръцкото „охи" все още не е окончателният изход на кризата в южната ни съседка.

Икономическият министър увери, че няма опасност за финансовата стабилност както на българските банкови институции, така и за финансовата стабилност на страната ни. Предвид обаче факта, че имаме изключително сериозен стокообмен с Гърция, ще има някакво отражение.

В Министерството на икономиката, както и в правителството като цяло, се обсъждат различни сценарии. Изработва се и анализ, който ще покаже как случващото се в Гърция ще се отрази на българската икономика и в частност на стокообмена, който имаме с тях. „Не е тайна, че търговският ни стокообмен с Гърция е един от най-сериозните по принцип, не само със страните от Европейския съюз", изтъкна министър Лукарски.

„Гърция е един пример за това какво би се случило и какво се случва с държави, които не спазват строгата финансова дисциплина, която България спазва. Положението в Гърция очертава България като един остров не само на финансова, но и на икономическа стабилност на Балканите", коментира министър Лукарски. Той разкри, че има сигнали от западни инвеститори, че България би могла да бъде най-приветливият инвестиционен партньор за всякакви видове чуждестранни инвестиции на Балканския полуостров.

Данните за първите 4 месеца на годината показват, че преките чуждестранни инвестиции в страната ни са в размер над 210 милиона евро. Това е три пъти и половина повече в сравнение със същия период на миналата година, отчете икономическият министър.

Във Варна министърът на икономиката Божидар Лукарски и вицепремиерът Ивайло Калфин участват в конференция на тема Висококонкурентен сектор за устойчив икономически растеж и заетост", която се провежда в резиденция „Евксиноград". Събитието се организира от Асоциация на индустриалния капитал в България и Групата на работодателите на Европейския икономически и социален съвет.