ИКАР за Мълчаливи предания на варненския куклен театър
ИКАР за Мълчаливи предания на варненския куклен театър / netinfo

Спектакълът за възрастни на Държавен куклен театър – Варна предизвика фурор в Младежкия театър в София и беше отличен от журито на наградите ИКАР.

Един спектакъл, който по общата преценка на театралите не се подчинява на традиционното категоризиране, "Мълчаливи предания" на Държавен куклен театър - Варна беше оценен по достойнство от комисията, излъчила наградите ИКАР 2015. Тя удостои спектакъла със Специално отличие за ярка и въздействаща образност. Така тази постановка феномен в българския театрален пейзаж, получи своето достойно признание снощи на тържествената церемония в Народния театър „Иван Вазов“.

ИКАР за "Мълчаливи предания" на варненския куклен театър
netinfo

Два дни по-рано "Мълчаливи предания" предизвика фурор по време на гастрола на варненци в Младежкия театър в София. Поради големия интерес на гилдията и по случай уникалната награда трупата на Държавен куклен театър Варна ще играе два извънредни спектакъла на 31.03. и 1.04. от 19 ч. във Варна.

„Просто сме щастливи", призна след обявяването на специалния приз директорът на театъра, актрисата Вера Стойкова.

"Тази награда дойде неочаквано за нас, реакцията на журито беше непредвидима и ние сме страшно благодарни за честната работа на комисията. Авно вече сме прекрачили прага на онова време, в което се правим, че не чуваме и не виждаме многообразието. Много дълги години сме изпитвали това на гърба си и сме радостни, че е дошло време, в което честният труд се отбелязва по честен начин. Сега всички говорят за нов театрален език, за нова образност, за чупене на норми. Ние работим с убеденост в тази посока и очакваме последователи. Ще продължаваме да защитаваме правото си да рализираме мечтите си и да вървим напред. Защото театърът не умира, театърът върви напред. Противното го твърдят само хора, които не са влизали в залите.“

Предназначен за възрастни, „Мълчаливи предания“ на режисьора Боян Иванов разказва самодивски легенди, като сплита в едно силно емоционално представление дигитални технологии, сложна хореография, великолепни костюми, мистичен звук и всеотдайна актьорска игра.

ИКАР за "Мълчаливи предания" на варненския куклен театър
netinfo

Постановката се представи премиерно на XXII Международен театрален фестивал "Варненско лято" 2014 и беше сред хитовете на XVI Международен куклен фестивал "Златният делфин" Варна 2014, където заслужи осем награди. Десет международни театрални фестивала поканиха „Преданията“ за гостуване през 2015.