Игнатов: Учебната година ще стартира безпроблемно
Игнатов: Учебната година ще стартира безпроблемно / Sofia Photo Agency, архив

Предстоящата учебна година ще стартира безпроблемно, съществува постоянен диалог и със социалните партньори на Министерството на образованието, съобщи във Варна ресорният министър Сергей Игнатов.

До момента 100 общини са заявили, че имат готовност да въведат предучилищно обучение за 5-годишните деца. Ще бъдат направени предложения да се удължи срокът за адаптация на общините от една на две години, посочи министърът:

"Имаме 7,5 млн. лв. само тази година за образованието, което предоставяме на децата, плюс 1,5 млн. лв. за осигуряване на превоза на тези деца, които живеят в места, където няма такива условия".

Мярката ще стартира задължително през 2012-та година, а дотогава ще се въвежда поетапно в общините. Пари са заложени и за догодина, както за 5-годишните, така и за въвеждането на целодневно обучение в първи клас. Според изследване, проведено в цялата страна, повече от 84 процента от запитаните подкрепят предучилищната за децата на 5 години, разкри Игнатов.

Той коментира още, че най-вероятно името на новия заместник-министър, който ще наследи поста на отстранената Милка Коджабашиева, ще стане ясно още във вторник:

"Човек, който знае каква политика следва да провеждаме следващите 5-10-15 години. Такива кандидатури ще търсим".

Сергей Игнатов беше във Варна, за да уважи Третия летен университет на младежката организация на ГЕРБ.