И във Варна протестират срещу ГМО
И във Варна протестират срещу ГМО / Sofia photo agency

Протест срещу приетите на първо четене промени в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО) ще се проведе от 16.30 ч. пред сградата на Областна администрация във Варна. Митингът ще мине под надслов "Чиста земя! Здрава храна! България - свободна от ГМО". В същия ден протести срещу падането на забраните за освобождаване на ГМО в околната среда ще има още в София, Пловдив, Русе и Велико Търново.

Основните искания, които ще отправят протестиращите, са за запазване на съществуващи забрани за освобождаване на ГМО в околната среда, в това число на буферната зона от 30 км около "Натура 2000". Рестрикцията не представлява „обща забрана" и има единствено за цел да предпази България от последващи наказателни процедури за унищожаване на биоразнообразието й, се казва в общо становище на гражданските организации. Предложението на управляващите за 5-годишен мораториум върху освобождаването на ГМО в околната среда е мярка, която не влиза в противоречие с искането законът да бъде максимално строг и в същото време съгласуван с европейските директиви, се посочва още в декларацията.

Позицията на гражданското общество е внесена до премиера Бойко Борисов, Председателя на Народното събрание Цецка Цачева, както и до председателите на ресорните парламентарни комисии, министрите на околната среда и водите, земеделието и храните, и здравеопазването, председателя на Върховния административен съд и Омбудсмана.

Организатори на варненския протест са Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР), Инициативен комитет на родители и граждани - Варна, потребители на форум „БГ-мама" и партия "Зелените".