И тази година отходните води ще се изливат в морето до Варна
И тази година отходните води ще се изливат в морето до Варна / netinfo

Проблемът с отходните води, които се изливат в морето, може да бъде решен единствено с дълбоководно заустване на около миля и половина от брега. Това заяви във варненското студио на Дарик Андрей Василев - търговски пълномощник на "Лазурен бряг 91" ЕООД – един от концесионерите на плажа. Водят се разговори с общината и държавата, която е обещала да отпусне нужните за целта средства, допълни той. От миналата година не е направено почти нищо, за да се реши проблемът.


Четири заведения по варненската плажна ивица ще бъдат премахнати заради изискването за 50 процента чиста площ за плажуващите, съобщи още Василев. На наемателите ще бъде дадена възможност да изградят обектите си на територията на сградния фонд. На самия плаж ще се допускат само леки постройки с чадъри.


Тази година цените на шазлонги и чадъри няма да бъдат променяни. Сключен е договор за осигуряване безопасността на плажуващите. За нея ще се грижат екипи от 50-60 бивши плувци и ватерболисти. За да се намали рискът от нещастни случаи, ще бъдат осигурени лодка и два джета. 25 спасителни поста ще има по варненския плаж. Всеки един от тях струва на месец 2500 лв. Водят се преговори и  за изграждане на нови водни атракциони.