И Инспекцията по труда погва таксиджиите
И Инспекцията по труда погва таксиджиите / netinfo

От НАП Варна ще сигнализират Инспекцията по труда за това, че по-голямата част от таксиметровите шофьори в града работят без трудови договори. Това съобщи заместник-директорът на приходната агенция в морската столица Даниела Новакова на среща с шефове на таксиметрови компании и представители на общинската администрация.

За периода 10-13 февруари данъчни, Икономическа полиция и служители от ДАИ-Варна са проверили 65 таксиметрови шофьори. Проверката е показала, че 56 от водачите са регистрирали касовите си апарати към 13 дружества, вписани по Закона за задълженията и договорите. 7 от дружествата обаче се оказали нелигитимни. "Според нас има нарушение и ще сезираме Инспекцията по труда", поясни Новакова.

Към днешна дата таксиметровите шофьори не са укрили данъци в особено големи размери и затова не е образувано наказателно производство. Има данни за административни нарушения, за които водачите ще си понесат последствията, поясни зам.-окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

На 18 февруари в София Национална агенция по приходите и Изпълнителна агенция "Aвтомобилна администрация" ще коментират проблемите на таксиметровите превозвачи във Варна. На нея ще бъдат обсъдени методи, които да решат проблемната ситуация в морската столица, допълни още зам.-директорът на приходната агенция в морската столица Даниела Новакова.