Хванаха варненски строители да укриват ДДС
Хванаха варненски строители да укриват ДДС / Sofia Photo Agency, архив

Строителни фирми във Варна не начисляват и не внасят данък добавена стойност при сделки с право на строеж. Това показа проверка на инспектори от НАП-Варна.

Варненските данъчни в момента извършват 15 ревизии на фирми, на които собственици на парцели са учредили право на строеж срещу задължението да им построят договорени имоти. В хода на проверката на една от строителните компании инспекторите са установили неначислен и невнесен ДДС на обща стойност от 110 хил. лева. След възбрана на два имота на фирмата от публичните изпълнители на НАП Варна строителният предприемач е погасил установените задължения заедно с дължимите лихви.

На друга строителна фирма от Варна, неначислила дължимия ДДС на апартаментите, които е построила на собствениците на имотите, публичните изпълнители са запорирали пет автомобила, апартамент и ателие. След наложения запор строителният предприемач е изпълнил задълженията си към НАП, като е внесъл в хазната над 78 хил. лева.

Спрямо всички фирми, при които е установен невнесен или неначислен ДДС, публичните изпълнители са предприели действия по своевременно обезпечаване на задълженията с налагане на възбрани върху недвижими имоти, запор на банкови сметки и движими вещи. Вследствие на тези действия са събрани над половин милион лева, от които над 261 хиляди лева са погасени още на етап предварително обезпечение.

При проверките данъчните са установили, че обикновено при постигането на договорка за предоставянето на терен срещу апартаменти, собствениците и строителите сключват два договора. В първия от документите - този за прехвърляне на правото на строеж, изобщо не се посочва, че срещу това собствениците на земята получават апартаменти под формата на обезщетение. Това се описва във втори договор, в който се упоменават всички подробности между двете страни по сделката. По този начин, когато жилищните сгради са готови, строителите или не начисляват ДДС върху жилищата, които дават на собствениците, или начисляват, но не са внесли данък, а в краен случай – той е определен върху недействително ниска стойност на апартамента.