Христо Кирчев: В момента се търсят удобните кметове
Христо Кирчев: В момента се търсят удобните кметове / monitor.bg

„В момента в България се търсят удобните кметове, които да влязат в съответната схема. И ако не работят за нея, биват отстранявани". Това заяви бившият кмет на Варна Христо Кирчев в сутрешния блок на Дарик Варна.

Според Кирчев днес местната власт не е изцяло местна. Нормално било местната власт да върви ръка за ръка с държавната, тъй като голяма част от общинските бюджети се формира от държавните субсидии. „При влизането в конфронтация със съответните власти, контролирани от държавата, естествено, шамарите ще бъдат огромни", коментира Кирчев.

„За мен като гражданин на Варна е страшно, че заемите се вземат и потъват. Нищо не е безкрайно и мандатите на г-н Йорданов някой ден ще свършат. Ще дойде новият кмет и ще изпадне в моята позиция, когато станах кмет - заварих обрана държава, обрана хазна", сподели предшественикът на сегашния градоначалник.

„Не мога да кажа, че при този манталитет, който се създаде, бих направил кой знае колко повече. Така стана, че населението го тласнахме към една клептокрация, с една фасадна демокрация", отбеляза Кирчев.

Пътната инфраструктура във Варна се занемари безкрайно много, смята Христо Кирчев. Според него няма голям град с толкова лошо поддържани пътища. Лошото състояние идва от безразборното рязане на асфалта. Няма улица в морската столица, която през 5 метра да не е пресечена от фалшиви настилки, които поддават и се изкъртват при по-сурови климатични условия. Цялостното преасфалтирането наистина обаче е скъпо, призна бившият градоначалник. Според Кирчев се знае, че много от средствата не се усвояват по правилния път.

СДС във Варна не е табелата, която беше, коментира още бившият депутат и бивш местен лидер на „сините". „СДС Варна почти няма реални членове. Не си спомням СДС от няколко години да се е събрало да вземе едно политическо решение. Бих се върнал в ръководството на СДС Варна, ако имам някакви идеи да гоня. Тъй като в момента партиите в града не гонят идеи, какво е моето място там? Аз не съм човек за далавери. Знам си възможностите, не ги умея тези работи", каза още Кирчев. По думите му, в момента в морската столица се групират разни формации по интереси и е трудно да се каже кои партии са десни, кои леви и кои центристки.

„В момента не се занимавам с абсолютно нищо, освен със себе си. За съжаление не съм бил даже обикновен партиен член, което ме прави крайно некадърен за обстановката". Така с присъщото си чувство за хумор екскметът коментира ситуацията в страната. Според него цялата система се е крепяла на доносничеството: „Ако искаш да си на върха, да си материално задоволен, плащащ с духовната си свобода". Кирчев е на мнение, че варненци са били хора с прогресивен дух. Добре са се нагаждали към куминистическата система, но същевременно не са я приемали в този ретрограден вид, както във вътрешността на страната.

Христо Кирчев бе два мандата кмет на Варна от 1991 до 1999 г. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание. Един от основателите на СДС - Варна.

Роден е през 1944 г. в Добрич. Във Варна живее от 1955 г. Завършил е Строителен техникум и ВМЕИ - Варна със специалност машинно инженерство. Преди да стане кмет е работил е Института по корабостроене - Варна, а след това в Териториалната проектантска организация. По професия е архитект на свободна практика. Женен е, с един син.