Храсти и треви превземат пътищата, Пътното едва смогва да ги подрязва
Храсти и треви превземат пътищата, Пътното едва смогва да ги подрязва / Дарик Варна, архив

Пътища във Варненско са обрасли в треви и храсти. Буйната растителност край пътя крие сериозни опасности от катастрофи за шофьори и пътници дори на най-натоварените шосета, сред които е магистрала „Хемус". Избуяли храсти в средната разделителна ивица там създават предпоставки за пътни инциденти, сигнализираха слушатели на Дарик.

Заради дъждовете това лято растителността е плъзнала по всички пътища в региона. Въпреки че пътните власти полагат максимални усилия да се справят с проблема както на „Хемус", така и на останалите пътни участъци.

„Постоянно имаме обаждания от граждани, но трудно насмогваме на този голям прираст на храсти и треви", призна пред Дарик директорът на Областното пътно управление инж. Йордан Вълков. По думите му подкастрянето се прави ежедневно, като с приоритет са по-опасните места.

Подкастрянето се извършва от фирми, които имат сключен договор с Агенция „Пътна инфраструктура". Към рязане на храсти се насочват и служители на Пътната агенция, които помагат в премахването на избуялата растителност с помощта на храсторези.

Проблемът с избуялата растителност не е само във Варненско, отбеляза шефът на Пътното. „В цяла България е така. Това е много голям проблем в момента по въпроса за пътното поддържане", коментира инж. Вълков.

За подкастряне тази година Областното пътно управление не е получило допълнително средства, каза още шефът на ОПУ-Варна.