Хотели за милиони на тезгяха
Хотели за милиони на тезгяха / Дарик Варна, архив

Близо 70 хотела във Варненско, почти всичките работещи, са обявени за продажба, показа проверка на Дарик в един от големите родни сайтове за недвижими имоти.
Най-много хотели се продават в „Златни пясъци" - 20, някои от които с категория 4 звезди и на първа линия в курорта. На тезгяха са сложени хотели в курорта „Светите Константин и Елена", в местностите „Манастирски рид" и „Ален мак", в Бяла, Провадия, селата Аспарухово, Шкорпиловци и др.

Средната цена на обявените за продажба хотели във Варненско е 592 евро на кв.м. Най-евтин е малък 3-етажен семеен хотел в Бяла, оценен на 145 хиляди евро.
Най-скъпата оферта е 10,5 млн. евро. Толкова иска собственикът на лъскав 4-звезден комплекс в „Златни пясъци". В описанието на имота е посочено, че се намира над плажа, със 175 двойни стаи, 4 студия, 2 мезонета, 6 ВИП стаи, 1 ВИП студио и 1 апартамент лукс, конферентна зала със 140 места и два басейна.

Нов собственик се търси и за хотел в комплекс „Камчия", става ясно от справка в Регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители. Имотът представлява 4-етажна сграда с ресторант-бар и 52 хотелски стаи, с първоначална тръжна цена 768 000 лева.

Тенденцията е от последните няколко години и няма нищо особено в това десетки хотели да са сложени на тезгяха и тази година, коментираха експерти в туризма и търговията с недвижими имоти.

60-70 хотела са винаги обявени за продажба, но на такива цени, че никой не ги купува. Просто собствениците ги обявяват на някакви цени, с нежелание евентуално да стане сделка", заяви Стоян Маринов, част от ръководството на Варненската туристическа камара и директор на Колежа по туризъм към Варненския икономически университет. Неговите наблюдения са, че има хотели, които от 10 години са на пазара, но на цена, на която никой не би ги купил. Често цената е двойно по-голяма от реалната.

Разчитат, че може да се появи случайно някой много богат човек, който не си прави сметка на парите, иска да гради имидж и евентуално да ги даде тези пари, но досега не сме били свидетели на подобно нещо. Сделките, които стават, са инцидентни и обикновено става въпрос за закъсали хотели, препродавани от банките", отбеляза Маринов.

През последните 20 години голяма част от хотелския бизнес, хотелите не само по морето, не бяха построени с пазарна ориентация. Нямаха добър мениджмънт и поради тази причина в момента са на пазара за продажба", е мнението на Добромир Ганев, управител на голяма фирма за недвижими имоти. Според него купувачи за хотелите биха могли да бъдат намерени когато цената е адекватна на характеристиките на самия хотел и отчета за приходи и разходи.

Според данните на националната статистика във Варненска област през 2012 година са функционирали 340 места за подслон и настаняване. Повече на брой хотели има единствено в област Бургас.

Хотелските легла във Варненско през миналата година са били 57 917 на брой. Реализираните приходи от нощувки са 199,2 милиона лева, от които 172,8 милиона от чужденци. Най-голям дял в приходите имат местата за настаняване с 4 и 5 звезди. За 2012 г. тези 66 обекта са донесли на собствениците си близо 135 милиона от родната валута.