Хотел за деца с увреждания дава глътка въздух на родителите
Хотел за деца с увреждания дава глътка въздух на родителите / DarikNews.bg, архив

Предвижда се във Варна да  заработи „хотел“ за деца с увреждания. Все още идеята е съвсем сурова. Целта е в града да функционира Център за заместваща грижа, какъвто до момента не е имало. В него родителите, отглеждащи деца със специални потребности, ще могат да ги оставят за кратък период от време, обясни директорът на Дом майка и дете във "Виница" д-р Стефка Джанкова.

Центърът ще предложи необходимите условия за престой на децата с увреждания, както и специализирана медицинска грижа. Услугата ще бъде напълно безплатна за семействата.
Все още е твърде рано да се прогнозира колко деца ще имат възможността да остават в него, посочи д-р Джанкова.

Не може да се отговори с абсолютна точност и на въпроса кога „хотелът“ ще бъде достъпен за децата със специални нужди. Това ще бъде възможно, когато тези в дома във „Виница“ бъдат изведени от него и настанени в къщички от семеен тип. Такива вече се изграждат от общината. Три от тях ще бъдат разположени в село Тополи, а по две - във "Владиславово" и в селищно образувание "Изгрев". Според д-р Джанкова процесът на извеждане на децата от институциите във Варна върви с добри темпове.

Създаването на център, в който родителите могат да оставят, макар и за кратко, своето дете с увреждане, е добре дошло за техните семейства. Диана Настева от фондация „Радост за нашите деца“ смята, че подобна услуга е абсолютно необходима.

Въпреки многото кампании  и призиви, във Варна все още децата с увреждания не са желани за осиновяване, коментира д-р Джанкова. Все повече обаче са хората, които приемат да станат родители на хлапета от ромски произход.