Хомеопатията може да навреди, ако се практикува от неспециалист
Хомеопатията може да навреди, ако се практикува от неспециалист / netinfo
Хомеопатията е често предпочитана от хора, които оценяват факта, че това е един ефикасен и с добра поносимост терапевтичен метод. В основата на хомеопатичните лекарствени продукти са природните източници. Ефикасността на лечение не зависи от възрастта на пациента и позволява да се лекуват широк спектър от заболявания. Хомеопатията е приложима в различни области на медицината, особено подходящо повлиява децата, коментира д-р Ерна Хаджолян, която е специалист по детски и вътрешни болести и след двугодишен курс на обучение и успешно положен изпит, се занимава с хомеопатия вече 12 г.

Особено голяма помощ хомеопатията оказва при лечението на често срещаните напоследък алергии. Тя стимулира организма да се бори сам с болестта без да го натоварва излишно. Хомеопатичните продукти се прилагат успешно и при бременни жени, като в значителна степен облекчават физическия им и емоционален статус, предизвикан от специфичното положение, в което се намират. Леките форми на стрес и депресия също се влияят добре от природните лекарства.

Важно е да се знае, че хомеопатичната терапия се прилага според индивидуалното състояние на всеки пациент. Само медици, завършили специален курс на обучение, могат да я прилагат. Въпреки, че тя е безвредна, не бива да се практикува от всеки, тъй като в някои случаи това може да доведе до влошаване на състоянието на пациента. Затова д-р Хаджолян съветва всеки, който има желание да се лекува хомеопатично, да се увери в правоспособността на съответния специалист – хомеопат.

По думите на д-р Хаджолян, във Варна лекарите-хомеопати са около 100-150 души. За цялата страна те наброяват 1000. Според нея хомеопатията не е панацея и не може да се бори с всички заболявания, особено по-тежки като онкологичните например. Но ролята й като поддържаща и съпътстваща терапия е голяма. Има пациенти, които в рамките на едногодишен курс на хомеопатично лечение, спират да посещават лекарските кабинети.