Хлябът ще поскъпва плавно
Хлябът ще поскъпва плавно / Sofia Photo Agency

За момента не се отчита поскъпване на хляба във Варненско, но се очаква плавно повишаване на цените в следващите месеци, прогнозира Иво Бонев - шеф на Асоциацията на варненските хлебопроизводители и сладкари.

Един от големите производители на хляб в града планира поскъпване на продуктите до една - две седмици. Размерът на увеличението ще бъде 15-20 %, посочи Стефка Енчева - търговски директор на предприятието. Основната причина, която тя изтъкна, е поскъпването на брашното с около 100 лева за тон. Производителят вероятно няма да прибегне до намаляване на грамажа. Към момента продажната цена на заводски хляб на фирмата е 0.85 лв.

По-високите цени на брашното вероятно ще се отразят и на цените на закуските, смята Бисер Русев, един от големите производители в града. Поскъпването, както и при повечето производители на хлаб, се очаква да става плавно. То няма да засегне всички продукти, а само един или два по избор на производителя. Последното увеличение, което Русев е направил, е било през септември с 10-12 % и то само на един продукт. Той допълни, че и без поскъпването на брашното сегашните цени на закуските не са реални и би трябвало да бъдат с 10-20 % по-скъпи.