„Hello Broadway!” закрива Европейския музикален фестивал
„Hello Broadway!” закрива Европейския музикален фестивал / ТМПЦ Варна

Деветото издание на Европейския музикален фестивал във Варна ще бъде тържествено закрито тази вечер от 19 ч. във Варненската опера със спектакъла „Hello Broadway!”. Най-обичаните музикални моменти от великите заглавия на мюзикъла – знакови за ХХ век, ще радват варненци, които вече изкупиха повечето от билетите.

Диригент е Юли Дамянов, който е направил и няколко аранжименти специално за оперните прими, които ще излязат на сцената - Олга Михайлова – Динова, мецосопрано, и Даниела Димова – сопрано. Варненската публика очаква с огромен интерес гостуването в спектакъла на своя любим изпълнител Орлин Горанов.

Концертът се осъществява съвместно с ТМПЦ – Варна. Участват хорът и оркестърът на Варненската опера. Програмата е част от цикъла „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус”, който гостува на Европейския музикален фестивал Варна.

Програмата ще започне и ще завърши с творби на Ленард Бърнстейн – стартът ще е с уверюрата „Кандид”, а финалът с „Америка” от „Уестсайдска история”. Ще прозвучат още популярните композиции на Джордж Гершуин – „Лятно време” от „Порги и Бес” и Кубинска увертюра. Композиторът Джон Кандър ще е представен с откъси от „Кабаре”, Фредерик Лоуи с моменти от „Моята прекрасна лейди”, а Джери Хърман – с емблематичната „Здравей, Доли”.

Сред всички останали техни изпълнения, звездата на поп и оперната сцена Орлин Горанов ще се изяви и във вечно зелената пиеса „Пея под дъжда”. Олга Михайлова-Динова готви ефектен нов прочит на „Лятно време”, а Даниела Димова ще изпълни „Майн либер хер” в специално създадена за нея от маестро Дамянов версия.

Олга Динова сподели удоволствието си да бъде на една сцена с Орлин Горанов и Даниела Димова под палката на Юли Дамянов. Орлин Горанов разказа историята на проекта, която има няколко години зад гърба си, преди да  стигне до изключително успешната си реализация първо в зала „България” в София на 25 април и сега – както се очаква  и във Варна.

„За мен е удоволствие да работим в името на сценичното вокално изкуство. Това е един жанр, който вече има място в България” – каза Орлин Горанов. Популярният изпълнител призна, че стилът на Бродуей е бил негово изкушение още от детските му години. Сега той вижда мюзикъла като мост между класическата опера и поп културата и с ентусиазъм се впуска в проекта „Hello Broadway!”

С „Hello Broadway!” агенция „Елит мюзик” завършва един високо оценен от публиката и експертите фестивал, в който се вписаха запомнящи се концерти като гостуването на “World orchestra” на Гжеж Пиотровски с Теодосий Спасов и норвежката певица Рут Вилхелмине Майер и като гастрола на перкусионистите Татяна Колева и Емануел Сежурне със „Софийски солисти” под диригентството на Пламен Джуров, и като сонатната вечер на цигуларя Димитър Буров и пианиста Милко Милков.

Началото на концерта е от 19 ч. на основна сцена във Варненската опера.