/ ThinkStock/Getty Images
9-годишното момиче, чийто доведен баща се опита да го продаде, е било харесано за булка от кандидат-купувачите. Неговата майка обаче е била против и на 3 март е избягала от дома в село край Варна заедно с останали си пет деца.

9-годишното момиче е най-голямото в семейството от ромски произход и е единственото, на което мъжът не е биологичен баща. 

„Животът им е бил низ от раздели и събирания. Живели са заедно 6-7 години, като са скрепявали връзката със следващо дете. Конфликтът е станал доста остър, тъй като майката не е била съгласна с намеренията на бащата да продаде детето на такава възраст. Това я мотивирало да предприеме бягството от семейното жилище и да потърси закрила”, обясни за Дарик началникът на Отдел „Закрила на детето“-Варна Анна Конукова.

В ромското семейството често е имало насилие, потърпевша от което е била предимно майката. Тя и децата, най-малкото от които е на 7 месеца, в момента са настанени в кризисен център. За част от децата ще бъдат търсени приемни семейства. 

„Търсим контакт с нейни родители и близки, които да я подкрепят. Не е много реалистично да очакваме сама да успее да се грижи за всички деца”, добави още Анна Конукова.