Гуцанов: Варненци да кажат за заема от 43 милиона
Гуцанов: Варненци да кажат за заема от 43 милиона / Dnevnik.bg

Общината да насрочи повторно обществено обсъждане за намерението си догодина да изтегли заем от 43 милиона лева, поиска градският лидер на БСП Борислав Гуцанов. Според него идеята да се влезе в толкова голям дълг е нелепа, но по-големият проблем е, че варненци не са имали възможност да кажат мнението си по въпроса.

„Призовавам общината, кмета и ръководството да направят ново обществено обсъждане, което да бъде разгласено предварително. След като на първото са присъствали 10-15 човека, значи някой не си е свършил работата. Ако не бъде насрочено ново, аз ще предизвикам такова и ще поканя кмета на него“, коментира Гуцанов.

По негово мнение варненци трябва да се изкажат и за съдбата на спортни обекти като Юнашкия салон, Спортна зала и стадион „Юрий Гагарин“.

„Два милиона от заема са предвидени за финансиране на Юнашкия салон. Кабинетът „Орешарски“ осигури 5 милиона за Двореца на културата и спорта, но казаха, че не са достатъчни. Колко пари са нужни и кой прави разчетите? Защо в заема няма пари за Спортна зала? Варненци имат право да знаят какво и кога ще се случи“, посочи лидерът на БСП във Варна.

Той обясни, че от 51 милиона лева, отпуснати на Варна по програма „Устойчиво развитие“, в града са останали едва 6,5 милиона. Останалите, част от които 15 милиона лева за пристанището, са върнати обратно. Гуцанов нарече това „безотговорно отношение към Варна“.

Председателят на Градския съвет на БСП поиска да бъде удължен срокът за паспортизация на сградите.

„Нека това да се направи когато се знае, че има средства за саниране, а не просто да се вземат едни пари на хората. Не може да се прави нещо без да се знае какво следва“, заяви той.

Гуцанов коментира и Наредбата за преместваемите обекти. Според него отдаването им на търг би донесло повече пари на общината, но има риск да се стигне до монополизация.

„Да не се окаже, че отново връщаме бараките, които толкова трудно махнахме през годините. В Морската градина и центъра вече се наблюдават такива процеси“, посочи той и припомни, че обектите имат и социална функция.

От БСП организират благотворителен концерт в помощ на талантливи деца, съобщи още Борислав Гуцанов. Той ще се състои на 5 декември във Фестивалния и конгресен център. Участие ще вземат Валя Балканска и варненски ансамбли.