Гробището в Тополи закъса за места
Гробището в Тополи закъса за места / Sofia Photo Agency, архив

Гробищният парк в Тополи има капацитет едва за още три – четири месеца, съобщи пред съветниците от комисията по собственост и стопанство временният управител на „Обреди“ Христо Станев. През февруари е подаден сигнал за привършването на терените и необходимостта да се употребяват резервни, както и за спешната нужда да се купят нови.

Геоложки проучвания на съседен на гробището терен е показал, че той е годен да се използва за целта. Собствениците на 20-те декара земя обаче вдигнали цената от 161 хиляди на 300 хиляди евро.

Общинският съветник Миглен Тодоров попита защо се търси решение в последния момент, след като проблемът с липсата на гробни места е отдавна известен. Според него изходът от ситуацията може да се търси в две посоки – преговори със собствениците и проучване на възможностите за отчуждаване на терени.

Ако до няколко месеца казусът не бъде решен, спасителният план е да се ползват гробищните паркове във „Виница“ и местността Кантара в „Аспарухово“, обясни Христо Станев. Старото гробище в центъра е отдавна изчерпано.

Съветниците решиха да излъчат работна група, която да преговаря със собствениците на терена.