Гражданска защита стяга редиците за зимата
Гражданска защита стяга редиците за зимата / dariknews.bg

Всички общини във Варненска област са сключили договори за снегопочистване със съответните фирми. Единствено в община Долни Чифлик все още е валиден стар договор, който предстои да се актуализира. Това съобщиха от Гражданска защита Варна.

Вече работи и електронният регистър, в който по общини е описана техниката, предвидена за почистване в зимни условия, припомни шефът на областната служба инж.Владимир Иванов.

По-рано в Областна управа бе проведена тренировка на тема "Организиране и провеждане на спасителни и неотложни аварийно - възстановителни работи в област Варна при тежка зимна обстановка". Основната цел бе да се се провери системата за оповестяване. В учението са се включили и общините Аксаково, Вълчи дол, Суворово и Ветрино. Учението премина успешно, заяви ръководителят му Данчо Симеонов - областен управител и председател на Щаба за координация.

На 2 и 3 ноември на няколко места в областта ще се бъдат разиграни и реални действия при опасност от радиация. Гражданска защита ще наблюдава как се справят учителките в детските градини, какви мерки предприемат във ВиК, на пристанището и в едно кметство, уточни шефът на областната Гражданска защита. Паралелно същият сценарий ще бъде разигран и в Добрич и Силистра.

Областният управител е издал заповед за извършване на проверка за състоянието на язовирите в региона. По думите му резултатите трябва да са ясни до 12 ноември. В срок до 15 ноември трябва да приключи проверката за състоянието на реките и коритата им извън населените места.

В четвъртък губернаторът ще проведе работна среща с колегите си от Добрич и Бургас, на която ще бъдат обсъдени позициите им относно рибарските пристанища и лодкостоянките. Тема на разговори ще бъде и Черноморският магистрален пръстен, който ще свърже осем черноморски държави.