Градски транспорт залага активи заради заем
Градски транспорт залага активи заради заем / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Съветът на директорите на „Градски транспорт" ЕАД да бъде упълномощен да заложи активи на търговското предприятие за обезпечаване на банков кредит, гласуваха общинските съветници по време на четвъртото заседание на местния парламент.

Идеята е чрез средствата да може да се осъществи плануваното придобиване на частната фирма „Транстриумф Холдинг". Срокът за приключване на сделката е до края на март. Необходимостта „Градски транспорт" да придобие 100 % от акциите на конкурента си се дължи на намерението на Община Варна да кандидатства за безвъзмездна помощ в размер на 109 млн. лева за модернизацията на обществения транспорт.

Гражданите на 65 и 66 години, които са адресно регистрирани в Община Варна, да ползват безплатни абонаментни карти за една градска линия на територията на общината, гласуваха още съветниците. Одобрено бе и решението за увеличаване броя на абонаментните карти на отдел „Закрила на детето" и отдел „Социална закрила" към дирекция „Социално подпомагане". Броят на картите ще стане 40 и те ще важат за цялата градска мрежа.

Община Варна да предостави на Министерството на правосъдието и Районна прокуратура за безвъзмездно ползване в срок от 5 години 11 стаи в приземния етаж на един от блоковете на Средношколските общежития, гласуваха още съветниците.

Общинският съвет възложи на кмета да издаде заповед  за изземване на имота на частната детска градина и училище „Малкия принц", който е частна общинска собственост. Учебното заведение се намира в квартал „Чайка", състои се от 4 блока и един свързващ коридор с обща застроена площ от 1 312 кв.м. и дворно място с площ 6 800 кв.м. Теренът ще бъде използван за откриването на нова общинска детска градина.

Директорката на учебното заведение Татяна Атанасова изказа благодарност за това, че децата ще могат да завършат учебната година в сградата. Тя бе категорична, че училището и детската градина ще продължат да съществуват, но на друго място. Атанасова каза още, че частното образование спестява пари на общината, защото не се налага тя да поема обичайната издръжка от около 1800 лева, която се полага на всяко дете. В момента в частните школо и забавачница се обучават 270 деца.