Готвачи и бармани търсят в бюрата по труда
Готвачи и бармани търсят в бюрата по труда / netinfo
Най-търсените професии в бюрата по труда във Варна са в сферата на туризма. Работодателите търсят бармани, сервитьори и готвачи. 687 работни места, от които само 67 по програми за заетост са обявени през октомври, съобщиха от Регионалната служба по заетостта. Свободни позиции има и за търговски представители, шофьори, зидаромазачи и заварчици.

Работодатели, които търсят персонал чрез бюрата по труда, предлагат все по-големи заплати, съобщиха от там. Възнагражденията за квалифициран труд варират между 350 и 600 лв. До преди няколко години предлаганите заплати са били с размер на минималната.

5.87 % е нивото на безработицата във Варненска област през октомври. Смрямо септември тя се е увеличила с 0.23 пункта. През октомври 2005 г. тя е била с 1.07 % повече.

В община Варна безработицата през октомври също се е увеличила спрямо предния месец - от 2.51 % на 2.87 %. В сравнение с октомври миналата година е налице спад с 0.53 пункта. Според специалисти от Регионалната служба по заетостта се наблюдава изтегляне на туристическия сезон като повечето хотели и заведения освобождават персонала си през октомври и ноември.

Регистрираните безработни в двете бюра по труда във Варна са 4 555 при 3 992 през семтември. Спрямо октомври 2005 г., когато броят им е бил 5 398, те са намалели с 843.