Гонят Данови и Славков от Общинския съвет, ако пропуснат 3 заседания
Гонят Данови и Славков от Общинския съвет, ако пропуснат 3 заседания / netinfo
Местата на Иван Славков, Веселин и Христо Данови във варненския местен парламент ще бъдат заети от следващите след тях в листите на ДПС и Народняшка земеделска партия „Никола Петков”, ако съветниците не се явяват на три поредни заседания. Това обясни на днешната сесия на Общинския съвет председателят му Борислав Гуцанов. В момента и тримата се намират в ареста по обвинение за създаване на престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция.

В Закона за местното самоуправление и местната администрация е записано, че правомощията на съветник могат да се прекратят, ако той не участва в три поредни или в общо пет заседания на общинския съвет. Този член е в сила, ако отсъстващият не уведоми предварително председателя или не докаже уважителни причини. Правомощията се прекратяват и в случай, че съветникът не може да изпълнява задълженията си повече от 6 месеца. Според този текст Данови и Славков ще загубят мандатите си, ако останат за постоянно в ареста повече от половин година след задържането си. Това ще стане съответно на 12 февруари и на 20 март. Ако дотогава бъдат признати от съда за виновни, тримата също ще се простят с местата си.

Описаната в закона процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на съветник изисква предложението да бъде направено от председателя на местния парламент и да бъде гласувано с мнозинство.