Големите плажове със спасители поне още седмица
Големите плажове със спасители поне още седмица / Impact Press Group, архив

През идните четири почивни дни се очаква големите плажове да останат с непроменен брой спасители, каза за Дарик шефът на Водноспасителната служба към БЧК-Варна Лавренти Силов. Той добави, че от по-малките ивици вече се освобождават постове.

След 10-ти очакванията са да започнат да намаляват спасителите и при по-големите плажове. Там ще започне разреждане на постовете, защото нямалява и броят на туристите. Отговарящите за сигурността на хората ще бъдат разпределени в районите, които са най-посещавани. По-малките плажове остават с дежурни, които са на обходни начала и отиват там, където има хора, обясни Силов.

Различното време, в което концесионерите решават да освободят спасителите, се дължи  на противоречие в нормативната база.   Наредбата за водно спасяване задължава да се осигури безопасност на ивиците до 30-ти септември, а тази за категоризация на плажовете няма подобно изискване.  Това дава възможност на концесионерите да спестят от охрана в края на сезона и без спасители да останат най-вече малките плажове.

Охраняемите ивици във Варна през този сезон са 23. В грижата за безопасността на плажуващите са били ангажирани над 300 души. Дори и този брой обаче се оказва недостатъчен и не малко места са останали свободни.

С най-много постове са били големите плажове със самостоятелна спасителна служба и добро оборудване. Сред тях са Златни пясъци, Градския плаж, Аспарухово, Кабакум и Дружба.