Глобиха козметици за лоша хигиена
Глобиха козметици за лоша хигиена / Sofia photo agency, архив

Два акта са съставени след проверки на Регионалната здравна инспекция във козметични обекти в „Дом Младост", съобщиха от хигиенната инспекция. Управителка на фризьорски салон е санкционирана за лоша текуща хигиена и неспазване на дезинфекционен режим в обекта. Акт е написан и на маникюристка в студио за маникюр и педикюр - за неспазване на текуща хигиена и дезинфекционен режим в стопанисвания от нея обект.

В периода 20 - 26 януари са извършени общо 139 проверки от служители по здравния контрол. 106 са проверките за спазване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места, включително обществения транспорт и закритите работни места и с влизане в сила на Наредбата за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене. 12 от проверките са по забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години.

По заповед на директора на РЗИ-Варна са извършени и проверки в магазините за търговия на дрехи втора употреба относно недопускане продажбата на обувки, дрехи за деца до една година и детски играчки, лично бельо, бански костюми. Относно постъпила информация в Министерство на здравеопазването от Комисията по защита на потребителите по системата RAPEX за опасни стоки на територията, контролирана от РЗИ-Варна, бяха проверени 40 обекта ( хипермаркети, обекти за търговия на дребно с химични вещества и смеси, магазини за всичко по 1 лев, магазини за промишлени стоки и студия за татуировки) за наличие на следните продукти: лепила, мастила за татуировки и течност за чистачки.

При извършените проверки не бяха открити налични количества от издирваните стоки, информират от здравната инспекция.