Гледат мерките на Веско Жеков и бандата му
Гледат мерките на Веско Жеков и бандата му / Frognews.bg, архив

В Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо експолицая Веселин Жеков и членовете на ръководената от него престъпна група Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов.

Повдигнати са обвинения за  ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел рекет и изнудване, действала във Варна в периода май – септември 2014 г.

Делото ще се разгледа в 14:00 часа от Х състав на Специализирания наказателен съд.

Веселин Жеков е привлечен като обвиняем за това, че от началото на месец май 2014 г. е образувал организирана престъпна група, създадена с користна цел за изнудване и рекет на проституиращи лица. От образуването й до края на септември миналата година Жеков е ръководил престъпната група.

Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са  обвинени в това, че за същия период са  били членове на  тази група.

Иван  Балинов и Иван Иванов са обвинени и за това, че са принуждавали различни проституиращи лица да им дават по 100 лева седмично. Деянията им са осъществени чрез използване на сила и заплахи. Нанасяли са побой на изнудваните лица, включително и използвайки метални тръби, отправяли са им заплахи за физическа саморазправа, че ако не им заплащат исканата сума, ще бъдат причаквани, пребивани и осакатявани. Престъпленията са извършени по поръчение на разследваната организирана престъпна група.