Гласуваха кметския проект за Наредба за незаконните строежи
Гласуваха кметския проект за Наредба за незаконните строежи / Dariknews.bg

След оспорвани дебати съветниците от правната комисия и комисията по архитектура гласуваха проекта за Наредбата за принудително премахване на незаконните строежи във Варна. Съветниците поискаха въвеждането на промени в предложената от кмета Портних Наредба, като изискаха от администрацията изготвяне на становище за това дали е законосъобразно предложението разходите по принудителното събаряне да се поемат солидарно от собственика на терена и извършителя на строежа.

По предложение на председателя на комисията по архитектура Таня Парушева, в чл.14 на Наредбата трябва да се добави, че извършените разходи от страна на общината са за премахване на незаконните постройки и окончателното почистване на строителната площадка. Парушева поиска и в чл.14 да се упомене, че след направените разходи по премахването на незаконните постройки, се издава протокол, след който в 30-дневен срок се предприемат действия за издаване на заповед за незабавно изпълнение. Целта е общината да има по-добра събираемост на възникналите разходи след принудителното събаряне.

Миглен Тодоров от ГЕЦ се обяви против приемането на Наредбата на следващата сесия, тъй като според него в нея трябва да се направят по-обстойни промени. „Не е важно само да приемем някаква Наредба, която впоследствие да се окаже, че не върши работа. Важното е да изчистим всички неясноти”, обясни той.

Съветниците се обединиха около идеята за създаване на параграф № 5, в който да се упоменат всички разходи за премахването на незаконни постройки на територията на Варна. След днешното съвместно заседание на двете комисии предстои Наредбата да се гласува на следващата сесия на Общинския съвет.

Приемането и се налага заради влезлите в сила през 2012г. промени в Закона за устройство на територията. Измененията вмениха задължения на общините да следят за законността на градежите от четвърта, пета и шеста категория, за която дотогава отговаряха регионалните дирекции за национален строителен контрол.