Германия иска арест и екстрадиция на свой поданик, за да го разследва за  измами
Германия иска арест и екстрадиция на свой поданик, за да го разследва за измами / Dariknews.bg

Варненският окръжен съд задържа под стража германския гражданин Флориан Грота, издирван в родината си за няколко измами, извършени през лятото на тази година. В Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентните власти на град Оснабрюк (Германия) се посочва, че в продължение на един месец през това лято, 29-годишният Флориан измамил няколко свои сънародници с различни обещания.
На един обещал срещу сериозна сума в евро да го снабди с билет за футболна среща на световното в Бразилия, друг измамил като не издължил парите за наем на квартирата, на трети сънародник взел автомобила за ден - два и "забравил" да го върне.

Властите в Германия са установили, че техният сънародник управлявал автомобил без да е правоспособен водач. Престъпленията са извършени в град Линген и на други места в Германия. Още през юли съдия от Районен съд Линген е поискал ареста на Флориан Грота, за да бъде разследван за престъпните деяния.

Същият мъж беше задържан във Варна през септември миналата година и по искане на германските власти беше екстрадиран в родината си, за да изтърпи едногодишна присъда за други престъпления, извършени там. Флориан е излязъл от немския затвор през май и преди да се завърне във Варна, където живее с приятелката си, извършил престъпленията, за които Германия отново го издирва.

Днес Варненският окръжен съд прецени, че всички основания на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) са налични. Немските власти са посочили коректно престъпленията, извършени от Грота.

Измамата се наказва със затвор както у нас, така и в Германия. Съдът приобщи към материалите по това дело и всички документи, свързани с предходната ЕЗА и миналогодишното екстрадиране на чужденеца от България. Постоянният арест ще гарантира присъствието на Флориан Грота на делото за предаването му на германските власти, което ВОС ще насрочи в следващите 7 дни.

Ако обжалва днешното определение за ареста германецът ще се яви пред Варненския апелативен съд на 18 октомври 2014 година от 10,00 часа.