ГЕРБ – Варна ще награди шахматисти за 9-и път
ГЕРБ – Варна ще награди шахматисти за 9-и път / DarikNews.bg, архив

Поредното 9-то издание на традиционния за ГЕРБ - Варна, турнир по ускорен шах ще бъде открито утре в 12:30 часа от кандидата за кмет на партията Кирил Йорданов и от Павел Димитров, народен представител и областен координатор на ГЕРБ – Варна. Записването ще започне в 11:45 часа в зала "Кафе-театър" във Фестивалния и конгресен център.

Участие във вече станалата култова надпревара са потвърдили представители от Шумен, Добрич и Сливен, както и много варненски почитатели на древната игра. Турнирът се организира от майсторите на спорта Георги Недев, кандидат за общински съветник, и д-р Руслан Тошев, който е ръководител на ГЕРБ в район "Одесос". За да се осъществи проявата помогна и Юлияна Боева, също кандидат за общински съветник от ГЕРБ.

Победителите в турнира ще получат грамоти и купи. Те ще бъдат наградени от кандидатите за общински съветници Николай Апостолов, Иван Портних, Юлияна Боева и Георги Недев. Зад дъските ще видим за пореден път международните майстори Валентин Памбукчиян, Иван Янакиев и Димитър Карапчански (от Сливен), специални покани имат неувяхващите легенди на варненския мъжки шах Господин (Динко) Атанасов и Златозар (Златко) Керчев.

Надпреварата ще се проведе по швейцарска система в 7 тура в съответствие с правилника на шах на ФИДЕ и регламента на ускорения шах. Контролното време е 16 минути на състезател за завършване на партията. За съставяне на двойките за игра се използва специализирана компютърна програма "Swiss Perfect". Играе се с механични и електронни часовници. Класирането ще е в зависимост от набраните точки на отделните партии. В случай на равенство ще се прилагат последователно следните допълнителни показатели: 1. "Медиана-Бухолц", 2. "Бухолц", 3. По-голям брой победи, 4. Коефициент на натрупване, 5. Бергер.