Георги Недев: Подземни контейнери за боклук ще решат проблема с чистотата в Одесос
Георги Недев: Подземни контейнери за боклук ще решат проблема с чистотата в Одесос / netinfo

Изграждането на контейнери под земята и по-чести проверки на заведенията и магазините, които изхвърлят производствени и едрогабаритни отпадъци в контейнерите. Това са част от мерките за справяне с проблема с чистотата в район „Одесос”, които предвижда да изпълни с помощта на голямата Община кандидатът за кмет на района Георги Недев, ако бъде избран на предстоящите местни избори на 25 октомври.

В ефира на Дарик радио Недев коментира, че чистотата е един от основните проблеми на района, като основна причина за това са недостатъчните изисквания, които са били заложени в концесионния договор с фирмата за сметопочистване. „Досега работихме по концесионен договор, който е от 1999 г. За голяма радост той изтече това лято. Трябва да отбележим, че изискванията, заложени преди 16 г., се оказват недостатъчни.

Общината провежда обществена поръчка за избор на нови фирми за сметопочистване за срок от 5 г. След като изтече този период, ще има нова поръчка с нови изисквания. Имаме проблеми с клошарите, магазините и заведенията, както и с недобросъвестни граждани, които изхвърлят строителни отпадъци. Имаме визия за справяне с проблема с изхвърлянето на едрогабаритни боклуци в контейнерите – смятаме да въведем повече ред, да има проверки по заведенията и магазините, които не изхвърлят битови, а производствени отпадъци. Ще ги задължим да имат договори с фирми, които да изнасят тези едрогабаритни боклуци. Общината ще направи всичко възможно да се подобрят нещата, но и гражданите трябва да помогнат”, каза кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Одесос”.

В обявената от общината обществена поръчка за сметопочистването и сметоизвозването е залегнало и увеличаване на броя на контейнерите. Недев разясни, че вече има изготвен проект и за поставянето на контейнери под земята, например в района на х-л „Черно море”. „Хората постоянно се жалват от местата на контейнерите и се стремим да удовлетворим максимално исканията им. Смятаме да направим джобове, където е възможно, където да е мястото на контейнерите”, разясни кандидатът за районен кмет.

Георги Недев е „за” изграждането на синя зона, за да се облекчи проблемът с паркирането в центъра. Според него обаче е нужно синята зона да бъде обвързана и с пакет от мерки, включващи интегрирания градски транспорт, буферни паркинги и велоалеи, за да имат варненци възможност и за алтернативен транспорт.

„Част от мерките за подобряване на паркирането е и реорганизацията на движението и в тази насока, заедно със специалисти от АСРУД обсъждаме различни идеи и предложения. Вече има цялостен проект за въвеждане на синя зона и обявена обществена поръчка, която ще засегне първия етап от изграждането на платената зона за паркиране – от Морската градина до бул. Мария Луиза, припомни Недев. По отношение на контрола общинска полиция и органите на КАТ могат да помагат. Ние им сигнализираме, след като получим обаждане от граждани за неправилно паркиране”, коментира Недев.

 

Той допълни, че сред приоритетите му е администрацията да стане още по-ефективна и да се увеличи броят на електронните услуги. По отношение на инфраструктурата кандидатът за районен кмет от ГЕРБ съобщи, че в плановете на администрацията е преасфалтирането на малките улици, изграждането на нови паркоместа и площадки за разхождане на домашни любимци в Морската градина и Гръцката махала.

 

„Вече са ремонтирани 49 от общо 64 детски площадки в района. За съжаление няма повече свободни общински парцели за изграждането на нови площадки. Разработили сме програма за всички 11 микрорайона, като натрупаният опит и постигнатите резултати ни мотивират да работим заедно с жителите на „Одесос”, за да превърнем района в по-добро място за живеене", завърши Недев.