Георги Манасиев е арестуван за подкуп
Георги Манасиев е арестуван за подкуп / netinfo
При специализирана акция, ръководена от прокурори от Върховната касационна прокуратура, са задържани за 72 часа Боян Тошев, прокурор във Върховната касационна прокуратура и Георги Манасиев, прокурор от Варненската районна прокуратура.

Със заповед на главния прокурор от 26 февруари тази година, бе обявен конкурс за районен прокурор на Варна. За мястото са кандидатствали шестима прокурори, включително и Георги Манасиев. За това място Манасиев е предложил на Боян Тошев 1500 евро, за да му съдейства да стане шеф на Варненската районна прокуратура и Тошев се е съгласил.

Двамата са засечени със специални разузнавателни средства. В момента двамата прокурори са задържани за 72 часа в ареста на Националната следствена служба. През това време ще се анализират доказателствата, за да се поиска постоянна мярка за неотклонение и арест за двамата прокурори. Тъй като конкурсът е опорочен, главният прокурор го е отменил със заповед и ще обяви нов за мястото на районен прокурор на Варна, уточни говорителката на прокуратурата Маргарита Попова.

Главният прокурор Борис Велчев обясни, че разследването е в начален стадий. Ако се потвърдят подозренията и анализът на доказателствата, двамата ще бъдат обвинени по чл. 304б от НК – търговия с влияние. По думите му в случая от Боян Тошев не е зависело нищо за назначаването на Манасиев за шеф на Варненската районна прокуратура. Двамата прокурори са били наблюдавани от няколко дни, допълни Велчев. Запитан дали Боян Тошев е правил проверка на Районна прокуратура-Варна, Велчев заяви: “Мисля, че да”.

Кариерата на Манасиев е започнала от Търговище, където е бил районен прокурор, а после и директор на РДВР-Търговище. След това Манасиев идва във Варна, където работи като шеф на дирекция "Правно-нормативно обслужване". След това става прокурор. Манасиев се смята за близък до средите на ДСБ и по-конкретно до бившия председател на НС Йордан Соколов и бившия депутат Благой Димитров. Прокурор Георги Манасиев става известен, след като на 29 януари 2003 година бе нападнат и наръган с нож в задните части пред дома му в централната част на Варна. Тогава той е изпълняващ длъжността районен прокурор на града.