Фондация помага на деца от варненски домове
Фондация помага на деца от варненски домове / netinfo

Дарителска кампания в помощ на децата в неравностойно положение от варненските домове „Другарче” и „Княгиня Надежда” и от помощното училище с интернат „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Кривня стартира фондация „Св. Св. Константин и Елена”. До 1-ви декември варненци могат да разгледат и закупят платна от експозицията в Галерия „Графит”, специално подредена с благотворителна цел. Там са изложени над 60 произведения на изкуството на едни от добрите български автори като Павел Митков, Светлин Ненов, Тодор Игнатов, Васил Петров и др, обясни управителят на неправителствената организация Елена Косева.

Стойността на платната е от 100 до 7500 лв. В инициативата ще се включи и ателието по трудотерапия на психиатричната клиника към болница „Св. Марина”, което предостави изработен от пациентите и терапевтите стъклопис „Рождество Христово”.
От началото на разпродажбата на 18-ти октомври до момента са продадени 22 произведения на изкуството и са събрани около 10000 лв.

Кулминацията на събитието се очаква да бъде по време на благотворителния коктейл, който ще се състои на 1 декември в Галерия „Графит”. На него са поканени първите мъже и жени в политиката и бизнеса в града, артисти, музиканти и др. В артистичната атмосфера на галерията всеки от тях ще има възможност да купи картина или пластика и да подпомогне благородното дело. Със събраните пари ще бъде направен ремонт на домовете „Другарче” и „Светите Кирил и Методий”. Целта е средствата да се използват, освен за материални подобрения, и за развиване на мисленето, културното обогатяване и образование на децата, посочи Елена Косева.

Амбицията на фондацията е да бъдат създадени школи по изкуство и светско образование, в които именити специалисти да работят с групи деца от домове. Има идея и по възможност те да бъдат изведени от институциите, за да се докоснат до различни форми на изкуството. Очаква се школите да започнат работа в началото на следващата година. Подарък за домовете ще бъдат и специално организирани коледни партита. За да реализира целите си, на фондация „Светите Константин и Елена” са необходими около 18 000 лв.

Всеки, който има желание да помогне на децата на Варна, може да изпрати SMS с кратък текст DMS ART на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL , VIVACOM и M-Tel ). Цената на дарителския SMS e 1,20 лв. с ДДС. За момента тази кампания е тримесечна, но ако даде добри резултати, тя ще продължи, увери Косева.

Кампанията на фондация „Св. Св. Константин и Елена” е подкрепена от Виктория Терзийска и Десислав Данчев – група Мастило, Ивайло Донев – вокал, Страцимир Павлов – пиано, и DJ Ivo-But-Not, които ще бъдат и специални гости на вечерта.