Фонд Култура ще разпределя на два пъти над 1 млн. лв.
Фонд Култура ще разпределя на два пъти над 1 млн. лв. / Дарик Варна, архив

Варна загуби много от това, че не беше избрана за Европейска културна столица през 2019 г., тъй като тогава финансирането от Брюксел и от републиканския бюджет щеше да бъде многократно по-голямо от парите за титлата Младежка европейска столица. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик председателят на общинската комисията  „Култура и духовно развитие" Даниела Димова. Тя обаче получила уверения, че достигналите до финалния кръг градове също ще получат финансиране от Министерството на културата. Варна, София и Велико Търново ще си разделят 30 % от общия бюджет и продукции на местни творците ще гостуват на разменни начала. 

Парите за ремонта на Двореца на културата и спорта, които в миналогодишния бюджет на Община Варна са били заложени във функция „Почивно дело, култура и религиозно дело”, са причината нейната рамка за 2016 г. да бъде орязана с близо 7 млн. лв. Реално обаче намалението е около 500 000 лв., коментира Димова.

Сумата, предвидена само за културни дейности, е в размер на почти 2,5 млн. лв. От тях половин милион лева ще отиде за музикалния фестивал „Варненско лято”, а с 200 000 лв. ще бъдат финансирани останалите международни прояви.

Над 1 млн. лв. ще бъдат разпределени по фонд „Култура”, като това ще стане на две сесии. Кандидатстването за първата продължава до края на седмицата, а постъпилите предложения ще бъдат оценявани от 11-членно жури. През последните години много творци извън морската столица се явяват с проекти, опитвайки се да спечелят финансиране, отчете Димова. Тя припомни, че прагът на субсидиите за традиционни фестивали като театралния „Варненско лято” е бил завишен на 110 000 лв.

400 000 лв. е бюджетът за отбелязване на градските и национални празници. 90 000 лв. от тази сума са предвидени за Деня на Варна, а 61 000 лв. – за коледни и новогодишни концерти.

За довършването на храма „Св. Прокопий Варненски” от общинския бюджет ще бъдат отделени 100 000 лв. 

В началото на следващата седмица Варненският театър тръгва на турне, обяви Димова, която е директор на Театрално-музикалния продуцентски център в морския град. На 1 февруари на сцената на Народния театър „Иван Вазов” в София ще бъде показана постановката на Маргарита Младенова „Кавказкият тебеширен кръг”, която има номинации за „Икар” за режисура и за главната мъжка роля на Стоян Радев.  В Младежкия театър ще се играе „Доходно място”, а в Сатирата – „Двама на пейката”. Зрителите в Перник и Дупница ще могат да гледат „Ретро”.

В края на февруари предстои премиерата на „Едноокият цар”, чийто режисьор е Петър Денчев, а през март – на „Криворазбраната цивилизация”, която ще бъде поставена от Стоян Радев.