Фалшификатори на кредитни карти обжалват присъдите си
Фалшификатори на кредитни карти обжалват присъдите си / netinfo

Варненският апелативен съд е разгледал жалбите на Илиян П. и Драган Др., осъдени от Окръжния съд във Варна заради престъпна дейност, свързана с придобиване, изработване и използване на фалшиви кредитни и разплащателни карти. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

През септември миналата година съдът призна вината на 29-годишния Илиян за извършването на 5 престъпления - участие в престъпна група за придобиване, изработване и използване на фалшиви кредитни и разплащателни карти и за притежание на боеприпаси и на марихуана, и му присъди да изтърпи най-тежкото от наказанията -  6 години лишаване от свобода и 2000 лева глоба.

38-годишният Драган  беше осъден на 7 години лишаване от свобода заради участието си в същата група. Съдът призна вината им затова, че от юни 2005 до ноември същата година, в условията на продължавано престъпление в съучастие като съизвършители, придобили близо 100 фалшиви кредитни и разплащателни карти от чужди банки, преправили кредитна карта на SG Експресбанк и използвали част от фалшивите разплащателни средства за неправомерно теглене на пари от тях.

Тандемът беше осъден за изготвянето на неистински кредитни карти, Илиян за притежанието на близо 20 грама марихуана, както и затова, че държал без разрешение патрони за огнестрелно оръжие, което законно притежава.

Разследването на тези престъпления беше свързано с мащабни съвместни операции на органите за сигурност от България, Италия и Малта. В резултат на международното полицейско сътрудничество  в Италия са били  задържани, а по-късно и осъдени, 5-ма българи за притежаване на апаратура за запис и четене на магнитни ленти от кредитни карти, за притежаване на кодове, данни за банки, за титуляри на сметки и банкомати. За идентични престъпления друг българин е бил осъден в Малта.

Компютърни конфигурации и други устройства полицията откри и д домовете на двамата варненци. Драганов, за когото било установено, че поддържа контакти с посочените по-горе сънародници, два пъти е бил осъждан за прокарване в обръщение на фалшиви парични знаци. И в двата случая с него са били сключвани споразумения.

Апелативният  съд във Варна ще се произнесе  с решение в установения от закона срок.