Европроект решава ВиК проблемите на Аксаково
Европроект решава ВиК проблемите на Аксаково / Дарик Варна, архив

Водоснабдителната и канализационна система на Аксаково ще бъде изцяло обновена и подобрена, като се очаква след ремонтните дейности ВиК проблемите на общината да бъдат генерално решени. Това ще стане благодарение на реализацията на европроект за подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води в града. Той е по Оперативна програма „Околна среда“ и е на обща стойност над 13 млн. лв.

Очаква се строително-монтажните дейности да започнат през юни тази година и да приключат февруари 2015-та, разкри ръководителят на проекта Красимира Дянкова. След неговото реализиране Аксаково ще има новоизградени канализационни мрежи с дължина 4,2 километра. Над 6 километра ще бъдат рехабилитирани, а 8,2 километра водоснабдителни клонове ще бъдат реконструирани.

ВиК мрежата в Аксаково е изграждана в началото на 70-те години на миналия век и е включвала отвеждането на отпадъчни води само на административните и обществените сгради. В последствие е започнал строежът и за жилищни нужди, но хаотично, обясни Дянкова. По главните улици на града е била положена канализация, която не отговаря на съвременните изисквания. С годините са възниквали проблеми по водопреносната мрежа, които са довели до пропадане на трасета, наводняване на улици и чести ВиК аварии.

Реализацията на европроекта цели решаването на всички тези проблеми, както и да удовлетвори изискванията на населението в Аксаково, посочи неговият ръководител. С негова помощ ще се прокара канализация и на места, където се очаква разширяване на града. Ще се подмени и голяма част от амортизираните водопроводни клонове. Предстои смяна и на канализационни шахти.