Европейските театри били в криза, само у нас се ремонтирало
Европейските театри били в криза, само у нас се ремонтирало / Дарик Варна
Европейските театри били в криза, само у нас се ремонтирало
55829
Европейските театри били в криза, само у нас се ремонтирало
  • Европейските театри били в криза, само у нас се ремонтирало

За първи път у нас осем театъра се ремонтират изцяло за над 30 млн. лв, докато години назад за тях не са били полагани никакви усилия. Тази констатация направи министърът на културата Вежди Рашидов по време на инспекция на  Драматичния театър във Варна, чиято сграда се реновира с европари.

Всички тези ремонти се правят с европейски средства, а парите за култура са усвоени на 100 процента, поясни министърът. Той разкри, че ще поиска увеличение на средствата за ресора си от бюджета догодина.

„Не е тайна, че аз всяка година искам увеличение на бюджета, но хубавото на финансовите министри е, че те умеят да стискат кесията, да не са разточителни“, коментира Рашидов.

Той не скри, че бюджетът за култура е малък, но обясни, че всички европейски театри, опери и кина са в криза. „Само в България ние работим и ремонтираме и то в най-тежката криза. Мога да покажа с пръст всичко, което съм направил“, каза скулпторът. Той припомни, че 6 училища, неремонтирани от 60 години, са били обновени изцяло.

„Музеи нямахме, сега имаме. Ние се чудим защо са ни музеи. Ето, в момента има една колосална идея – вместо ние да ходим в Париж да гледаме Леонардо да Винчи, Рафалело и Рубенс, Лувърът да гостува у нас, докато нашата изложба 2014-та е 3 месеца там“, коментира Рашидов.