/ iStock
Европейският шампионат по хандбал за младежи до 20 години във Варна е последен изпит за 6 двойки млади съдии. От представянето им на първенството ще зависи дали ще преминат последния етап от тестовете, за да получат статут за ръководене на мачове от всички нива на европейския хандбал.

„Реферите се номинират за международни от националните си федерации. След това ги включваме в програма за млади съдии. Свирят мачове в два или три турнира. Когато решим, че са готови, придобиват статут на кандидати и следва изпит. Тестът на тези съдии е именно Европейският шампионат във Варна. Ако издържат изпита, вече могат да свирят всичко в Европа. Следващата стъпка е да преминат през нов курс на Международната федерация, за да свирят на световно ниво“, разказа членът на съдийската комисия на Европейската федерация по хандбал, отговарящ за елитните рефери и делегати, Ойвинд Тогстад. Норвежецът е бил международен съдия в продължение на 22 години, ръководил е мачове на Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства, Шампионска лига, финали на Европейски купи и други. Съдиите са на възраст между 27 и 32 години. Всяка сутрин Тогстад събира кандидат-международните рефери и им прави разбор на мачовете, показвайки им и видео.

Членът на съдийската комисия на ЕХФ изказа мнение и за новите правила, по които в Европа се играе за пръв път именно във Варна. „Имаше доста хора, които очакваха да имаме проблеми с тях, но не се случи така. Тук ги виждаме за пръв път – промяната при изпълнение на начално хвърляне, което сега е от кръг с диаметър 4 м не е проблем за съдиите. Може би ще стане, когато треньорите започнат да разработват тактики с него. Тази промяна прави играта по-бърза, а играчите тичаха много и преди въвеждането й. Но на този турнир тази промяна не е проблем. Втората промяна е намаляването от 6 на 4 паса при пасивна игра. Виждаме, че това не е проблем, а и съдиите казват, че е по-лесно за тях. И последната промяна е наказанието от 2 минути при директен удар в главата на вратаря. Остава червеният картон при удар в главата на вратаря при дузпа“, разясни членът на съдийската комисия към ЕХФ.

Той изрази още мнение, че въпреки въвеждането на новата топка, която не се маже с клистер (специален вид лепило), старата ще остане в употреба, особено в първенствата за подрастващи. Ойвинд Тогстад се изказа изключително ласкаво за организацията на Европейския шампионат за младежи до 20 години във Варна. „Бил съм и преди във Варна. Перфектна, перфектна организация! Много съм щастлив да бъда тук. Имаме абсолютно всичко – наистина топ обслужване от организаторите, добра храна, гостоприемство, залата е близо. Всичко е перфектно. Отношението към нас от страна на президента на Българската федерация Росен Добрев и генералния секретар Теодор Илиев е невероятно“, завърши специалистът в съдийството.

Днес от 15 часа в група Б играят Нидерландия – Грузия, а в 17 часа Словакия – Австрия. На 7 юли (четвъртък) от 17 часа е последният мач на България от група А с Финландия.
Входът за Европейските шампионати е свободен. 
БГНЕС