Европеана гостува на Варна в Деня на будителите
Европеана гостува на Варна в Деня на будителите / снимка: Пресцентър на Община Варна

Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството“, съвместен проект на Европейската дигитална библиотека Европеана и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, откри кметът на Варна Иван Портних.

„Навръх празника на народните будители за Варна е чест да бъде домакин на тази изложба, която представя по един уникален начин българската духовност. Тя е един отличен пример за добро сътрудничество между нашата библиотека и Европейската дигитална библиотека Европеана.

Дигитализирането на книги, рисунки, филми, снимки от богатото ни минало е модел, чрез който се съхранява и популяризира по един модерен начин нашата културно-историческа памет. Модел, който доказва, че времето и пространството могат да бъдат преодолим фактор“, каза още кметът. Директорът на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ Емилия Милкова напомни, че изложбата ще продължи своя маршрут в страната и чужбина като посланик на идеята – Варна – Европейска столица на културата през 2019 г.

По време на тържеството народните представители от ГЕРБ Павел Христов и Емил Радев дариха книги на библиотеката и на 10 читалища.