Евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев подкрепиха кандидата за кмет на Долни чифлик Красимира Анастасова
Евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев подкрепиха кандидата за кмет на Долни чифлик Красимира Анастасова / снимки: ГЕРБ

Перспективите за развитие на земеделието и пчеларството бяха сред темите, които евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев обсъдиха с жители на село Гроздьово, община Долни чифлик. Срещата се състоя по инициатива на народния представител и кандидат на ГЕРБ за кмет на Долни чифлик Красимира Анастасова. Членовете на ЕНП подчертаха, че в нейно лице общината има възможност за развитие, което да гарантира на местните жители европейски стандарт на живот.

В рамките на дискусията Красимира Анастасова обясни, че управленската й програма предвижда откриването на информационен център, където местните земеделски стопани да се консултират за оперативните програми и да получават подкрепа при работата си по европроекти. Обсъдена бе и възможността за провеждането на конференция, посветена на пчеларството в региона.

Евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев подкрепиха кандидата за кмет на Долни чифлик Красимира Анастасова
netinfo

Във фокуса на разговорите с жителите на Гроздьово бяха проблемите на пчеларите, решаването на които Мария Габриел, зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП, е приела за своя лична кауза. В разговор с представители на сектора тя заяви, че в момента усилията са насочени към удължаване на двугодишния мораториум върху използването на 3 вида вредни за пчелите неоникотиноидни пестицида, който изтича на 1 декември тази година. Тя изтъкна, че много от възможностите пред родното пчеларство на практика са блокирани от липсата на национална представителна организация и изрази надежда, че обединението е възможно в името на общи приоритети. „Националната програма по пчеларство е недостатъчна, а голяма част от пчеларите не се регистрират като земеделски производители. Статистиката отчита намаление с над 30%, поради което ресурсът на програмата също е намален спрямо предходния период”, посочи още Мария Габриел.

Тя поясни, че бюджетът за директни плащания за 2015 г. е над 1,4 милиарда лева. За първи път земеделските стопани ще получават в допълнение към плащанията по СЕПП зелени директни плащания и директни плащания за млади земеделски стопани. 232 милиона лева са средствата за обвързана с производството директна подкрепа - финансиране за  животновъди, овощари, зеленчукопроизводители.

Евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев подкрепиха кандидата за кмет на Долни чифлик Красимира Анастасова
netinfo

В отговор на опасенията на пчелари по повод ГМО културите, Емил Радев увери, че приетият от 41-то Народно събрание мораториум категорично забранява производството и разпространението на генно модифицирани организми.

„Европейската солидарност не е само за големите градове, а за всички населени места. За да стигне до малките общини като Долни чифлик, са необходими знаещи и можещи хора, които работят енергично и постигнат видими резултати за хората”, коментира варненският представител в ЕП Емил Радев. Той увери, че заедно с колегите си в Брюксел полага максимални усилия „в Европа да свикнат, че България не е страна от втория ешалон”. „Въпреки бежанската вълна, всекидневно доказваме, че можем да гарантираме сигурността на външната граница на ЕС, която охраняваме, и настояваме да бъдем приети в Шенген, тъй като от 4 години сме изпълнили всички критерии за членство”, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Той разказа на местните жители и за инициативата си да организира изложба, която да представи в Европарламента удивителни находки от Варненско златно съкровище – най-старото обработено злато в света. Очаква се предстоящото откриване на експозицията в Брюксел да уважат председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.