Етно групи с безплатен концерт под звездите
Етно групи с безплатен концерт под звездите / netinfo

Две български групи се представят тази вечер в Английския двор на Археологическия музей. Етно арт формациите „Ирфан" и „Протуберанси" ще съберат изкушените от уърлд фюжън музиката в безплатен концерт под звездите.

„Ирфан" и „Протуберанси" са формации с изразен респект към музикалното наследство на народите от Европа и Изтока.

„Ирфан" е име, заимствано от терминологията на суфизма и може да бъде преведено от персийски и арабски език като ‘гнозис', ‘мистично познание' или ‘откровение'. Музиката им представлява World fusion и е силно повлияна от сакралните и фолклорни музикални традиции на България, Балканите, Персия, Кавказ, Близкия Изток, и Северна Африка, както и от музикалното и духовно наследство на средновековна и ренесансова Европа. Музикантите използват традиционни (български, балкански, ориенталски, персийски и индийски) и старинни европейски инструменти и вокални техники, понякога вплетени в деликатен, ембиънт електронен саунд.

Групата е изнасяла концерти в България, Франция, Германия, Холандия, Швейцария, Испания, Чехия и Полша, а през късното лятото и есента на 2009 г. й предстоят концерти в Литва и Австрия. Сега формацията подготвя своя трети албум. От 2003 г. „Ирфан" са артисти на френския музикален лейбъл "Prikosnovenie", който обявява българите за "свое откритие и откровение за 2004 г." и реализира техните два албума „Irfan" (2003) и "Seraphim" (2007) на световния музикален пазар.

Музикалният проект „Протуберанси", създаден от Николай Йорданов, е изграден върху ритми и мелодии, свързани тясно с българските традиции. Слушателите могат да открият в отделните пиеси вдъхновения от природата, съвременни градски импресии или посвещения на древни български градове. Инструментите на „Протуберанси" са класически и фолклорни плюс електрически бас. В концерта ще могат да се чуят и обречените на изчезване народни инструменти двоянка, окарина, дудуче. Не липсват и инструменти с далечен произход - керамична делва, керамична тарамбука и други знаци от неевропейски култури.

И двете групи пътуват свободно през времената и цивилизациите, затова техният концерт във Варна се очаква от изкушената публика като естетско приключение за посветени.