Епископ Тихон: Дядо Кирил е споделял в компании, че е бил заплашван
Епископ Тихон: Дядо Кирил е споделял в компании, че е бил заплашван / Епископ Тихон © снимка: БГНЕС

Дядо Кирил е споделял, че е бил заплашван. Това коментира епископ Тихон, който беше в парламента за откриването на изложба: „Добро е това, че се изостри вниманието на Варненската прокуратура да разгледа още веднъж причините за смъртта на дядо Кирил, за да може веднъж за винаги да се приключи с тази тема, да се знае какво точно е станало".

Запитан дали той допуска, че наистина може да става дума за насилствена смърт, епископ Тихон отговори: „И ние сме хора. Никой не обвинява митрополит в престъпни наклонности. Това, за което се говори и което се върти по медиите, е винаги едно и също - кръгове зад митрополит. Ако зад мен се е настанил някакъв кръг, който аз не мога да контролирам, вината не е моя. Имам хора, които ми симпатизират, да речем на мен лично. Откъде да знам, че няма и хора, които не ми симпатизират. Това е съвсем друга работа.

Отношението помежду им, че не е било чак толкова братски, по християнски, както би трябвало да бъде, това беше, защото дядо Николай беше избран първоначално за наместник-председател на Светия Синод, след това дойде дядо Кирил и каза - да, но ние не сме били всички заедно и тогава избраха него. Естествено е да почувства горчилка единият, а другият да прояви недостатъчно такт. Това е минало-заминало. Не може да има такива последици, каквито сега се рисуват. Искам да знам факти и документи".