Ентусиасти ще катерят крепостта Овеч в Провадия  с помощта на Еврофутбол
Ентусиасти ще катерят крепостта Овеч в Провадия с помощта на Еврофутбол / netinfo
„Еврофутбол” ще разкрие загадките на скалните манастири в град Провадия. Това ще стане с помощта на две инициативи, които ще се проведат утре. В 13.00 часа на 27 юни започва демонстрация по катерене и спускане от крепостта Овеч, а в 17:30 часа ще бъде открита изложба със снимки от 15 скални манастира в община Провадия. Фотосите ще бъдат разположени в Ламбовата къща на ул. „Светослав Обретенов” № 3. Двете събития се организират в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ) и гражданска група „Ентусиасти” – град Провадия и са част от кампанията „Живо наследство” на българския букмейкър.

Скалните манастири са уникални за района. Тяхното проучване е от голямо значение за историята на този край. За да съхрани тяхното географско и историческо наследство “Еврофутбол” финансира проучването, описанието и картографирането на 15-те скални манастира на територията на община Провадия. С фактическото изпълнение на проекта са се заели членовете на гражданската група „Ентусиасти”, които освен желание да опазят културното наследство на България, имат и интерес към спорта катерене.

За демонстрацията по катерене и спускане от крепостта Овеч предварително бе проведено обучение в рамките на два дена, от двама инструктори. В него участваха 12 мераклии да катерят крепости. Всичките 15 манастира са предварително избрани и обходени с цел тяхното заснемане и скициране. Събраните данни ще бъдат представени на фотоизложбата, която ще бъде съпътствана от мултимедийна презентация. Чрез тях всички желаещи ще имат възможността да се запознаят с едно историческо богатство, което остава недостъпно за по-голямата част от хората. Информацията от проекта ще бъде използвана и за издаване на книга за скалните манастири на община Провадия.

Инициативата за заснемане и скициране на скалните манастири в община Провадия е един от 15-те проекта, избрани с конкурс, в кампанията „Живо наследство”, част от проект “Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол”. За втора поредна година компанията финансира проекти, които възстановяват и съхранявават фолклорното и културно богатство на България. Обединяват се и се възраждат традициите на нашите предци и историческото богатство на България, голяма част от които са уникални. Благодарение на усилията на местните жители тези традиции и историческата памет днес оживяват за широката публика.