Емил Радев: Службите да работят активно за предотвратяване на терористични атаки
Емил Радев: Службите да работят активно за предотвратяване на терористични атаки / ПП ГЕРБ

Близостта на България до конфликта в Сирия, както и фактът, че стотици европейци преминават през българска територия, за да се присъединят към Ислямска държава, е причина българските служби да работят още по-усилено за предотвратяването на терористични атаки. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в писмена позиция относно дебата за борбата с тероризма, който се проведе в сряда по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел.

Той  коментира, че след терористичните атаки във Франция са обсъждани редица предложения за подобряване сътрудничеството на европейско и международно ниво в борбата срещу тероризма. "Истината е, че това няма да е единствената атака от такъв вид в Европа и всички държави-членки, включителнои България, трябва да са готови да предотвратят множество други", заяви Радев.

Евродепутатът от ГЕРБ настоя българските служби да участват активно в европейските мрежи за сътрудничество в борбата срещу тероризма и да продължат да извършват засилен контрол по българо-турската граница. Емил Радев призова и другите държави-членки да предоставят повече информация за хора, за които се подозира, че ще преминат през България към Турция на път за Сирия, за да могат българските служби да имат пълна картина върху пътникопотока през южната ни граница. Като пример за европейско сътрудничество, българският евродепутат даде задържаният в България по подозрение за тероризъм френски гражданин.

В заключение Емил Радев заяви, че борбата срещу тероризма е непрекъснат процес, който изисква постоянни усилия. "Наше задължение е да спечелим тази битка в името на европейската и българската сигурност", категоричен е той.