Емил Дичев остава зад решетките
Емил Дичев остава зад решетките / Дарик Варна, архив

Варненският апелативен съд не уважи искането на Емил Дичев да промени мярката му за неотклонение. Така апелативните съдии потвърдиха решението на колегите си от Окръжния съд, а отстраненият от длъжност кмет на Белослав остава в ареста.

Това бе четвърто поред съдебно заседание, в което съдебна инстанция разглежда основанията за задържането под стража на Емил Дичев. Днес Апелативният съд прие като доказателство съдебно-медицинска експертиза, която установява наличието на две хронични заболявания и на други три, повечето от които, свързани с влошаване на състоянието на очите на отстранения кмет, уточняват от пресслужбата на съда.

Апелативните магистрати прецениха, че няма основания за промяна в мярката за неотклонение на Дичев. Не се променят изводите, свързани с наличието на обосновано предположение, че отстранения от длъжност кмет на Белослав е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Апелативният съд споделя заключенията на първата съдебна инстанция, свързана с липсата на каквито и да са доказателства, че Дичев е извършил и друго престъпление, свързано с намерените при акцията по задържането в кабинета на кмета близо 150 000 лева в различна валута. На този етап в кориците на делото няма такива доказателства за обвинение в пране на пари. В същото време въззивната инстанция преценява, че няма опасност ако е с по-лека мярка за неотклонение Дичев да осъществи физическия контакт с други лица и така да повлияе на неразпитани свидетели. Това обаче не е основание обвиняемият да бъде освободен от ареста.

Апелативният съд констатира, че точно два месеца след първоначалното задържане под стража на Емил Дичев, прокуратурата не е направила мотивирано искане за удължаване срока на разследването и тези допуснати слабости е редно да се отстранят от наблюдаващия прокурор. Съдът намери за необходимо да обърне внимание на обвинението, че от съществено значение за адекватното лечение на обвиняемия е прецизиране на заключението на вещите лица, изготвили експертизата както по отношение на заболяванията на очите, така и по въпросите за тяхното лечение в условията на следствения арест.

Същевременно съдът отказа да приеме като неотносимо доказателство по това дело подписка в защита на Емил Дичев, организирана от негови съграждани. Според тази съдебна инстанция няма как да бъде проверена достоверността на подписите на лицата, декларирали подкрепата си, след като не са посочени ЕГН, информира съдебната пресслужба.

Емил Дичев беше задържан на 17 декември 2010 г. за вземане на 5 000 лева подкуп. Срещу получената сума Дичев е трябвало да съдейства на газова компания за изграждането на терминал за течен газ. Банкнотите са били белязани и са били открити при обиск на касата в кметския кабинет. При претърсване там са били открити и иззети общо 150 000 лева в различна валута.

Днешното определение на Апелативния съд не подлежи на обжалване.